Cenne właściwości kaszy gryczanej

Chociaż gryka nie jest zbożem, to jednak zalicza się ją do grupy roślin zbożowych. Jako, że nie zawiera glutenu, mogą po nią sięgać także osoby mające nietolerancję na to problematyczne białko. To właśnie z gryki powstaje kasza gryczana, która może być nieprażona lub prażona. Ta pierwsza powstaje z niepalonych ziaren gryki, a kasza gryczana prażona dzieli się jeszcze na całą lub łamaną kaszę. Ta druga cieszy się bardzo dużą popularnością na polskich stołach. Jakie właściwości posiada kasza gryczana i dlaczego warto po nią częściej sięgać?

Kasza gryczana prażona – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Kasza gryczana to bardzo odżywczy produkt, który obfituje w dobrej jakości białko. W gryce znajdziemy aż kilka aminokwasów, które nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a więc do prawidłowego jego funkcjonowania konieczne jest dostarczenie ich wraz z pożywieniem do organizmu. W kaszy z pewnością nie znajdziemy dużo tłuszczu, gdyż przeważają węglowodany. Kasza gryczana dostarcza sporą ilość błonnika, który pobudza perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom. Kasza gryczana prażona działa korzystnie także na nasz system immunologiczny i krwionośny, ze względu na wysoką zawartość cennych witamin i soli mineralnych typu witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk, bor, jod czy miedź.

Kasza gryczana prażona

Spożywanie kaszy gryczanej polecane jest osobom odchudzającym się oraz tym pragnącym oczyścić swoje jelita i zwiększyć przyswajanie składników odżywczych. Kasza nie zakwasza organizmu, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiega nadciśnieniu. Sprzyja także leczeniu anemii.

Kasza gryczana w kuchni

Kasza gryczana z pewnością powinna zagościć na stałe w naszym menu. Chociaż dawniej kasza gryczana gościła na stołach bardzo często, to obecnie nadal stosunkowo rzadko pojawia się ona w naszym jadłospisie. Warto jednak to zmienić, gdyż kasze są nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki mineralne, witaminy, błonnik i białko.

Przykładowy przepis

Smaczny i zdrowy pasztet z kaszy gryczanej oraz soczewicy

Składniki: bulion grzybowy, kasza gryczana, soczewica czerwona, masło, cebula, czosnek, natka pietruszki, jajka, sól i pieprz, tymianek, masło, bułka tarta.

Wykonanie: soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Kaszę zalewamy bulionem u gotujemy. W międzyczasie kroimy cebulkę i podsmażamy ją na maśle i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejnym krokiem jest połączenie wszystkich składników i doprawienie ich do smaku, po czym przekładamy masę do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tarta keksówki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na niecałą godzinę. Po ostudzeniu pasztetu, kładziemy go do lodówki na około cztery godziny.