Istotne aspekty aranżacji restauracji

Wystrój restauracji to aspekt odzwierciedlający charakter danego lokalu. To, jak prezentuje się przestrzeń podświadomie warunkuje czy konkretny konsument chce do niej wejść czy nie. Zatem aranżacja przestrzeni, dobór dodatków, charakter muzyki czy rodzaj oświetlania powinny współgrać z koncepcją danej restauracji i serwowaną w niej kuchnią. Dzięki umiejętnie stworzonej atmosferze, klienci lokalu będą czuli się w nim komfortowo, a cała restauracja będzie spójna. Oto kilka praktycznych zasad, które ułatwią połączenie stylu wnętrza z charakterem kuchni.

Zasadniczą kwestią w aranżacji restauracji jest umiejętne zaplanowanie całej przestrzeni lokalu, która powinna być urządzona w sposób zapewniający komfort i bezpieczeństwo zarówno gościom, jak i personelowi. Dlatego też należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie odległości między oparciami krzeseł, między krzesłem a stołem czy też odpowiednią szerokość głównego przejścia i przejścia dla obsługi. Są to kwestie, które istotnie warunkują komfort pracy oraz wpływają na dobre samopoczucie gości restauracji.

Kolejny aspekt to wybór tematycznego motywu aranżacji, dostosowanego do rodzaju serwowanego jedzenia. Ma on stanowić odzwierciedlenie danego stylu, a jednocześnie zawierać elementy zindywidualizowanej koncepcji właściciela lokalu. Styl ten powinien być również dopasowany do specyfiki klientów, których chce się przyciągnąć. Charakter wystroju powinien być dynamiczny, jeśli targetem restauracji są ludzie młodzi, natomiast bardziej stonowany, gdy oferta lokalu skierowana jest do osób starszych. Wybrany styl powinien stwarzać niepowtarzalną atmosferę w restauracji i wyróżniać ją na tle konkurencji.

Nie bez znaczenie jest również sposób oświetlenia lokalu. Odpowiedni charakter i kolor światła pozwala osiągnąć pożądany klimat w lokalu, a niekiedy nawet uwydatnić smak potraw. Dlatego też przy stołach warto zadbać o delikatne oświetlenie, które podkreśli charakter potraw, porcelanę oraz samych gości. Należy zauważyć, iż nie chodzi tu jednak wyłącznie o wybór rodzaju i odcienia oświetlania, ale również o jego umiejętne rozmieszczenie. Dlatego też, aranżując wnętrze należy dobrze przemyśleć jaki klimat ma panować w restauracji i jaki sposób oświetlenia będzie pomocny w jego uzyskaniu.

Nie można pominąć także kwestii kolorystyki ścian oraz sufitu. Dobór odpowiednich barw potrafi istotnie wpłynąć na atmosferę w pomieszczeniu. Konkretne kolory mogą chociażby optycznie powiększyć albo zmniejszyć lokal czy też nadać mu ciepły bądź chłodny wyraz. To tak naprawdę kolorystyka pomieszczenia w znaczący sposób warunkuje klimat jaki w pomieszczeniu panuje.

Przykładem restauracji, które idealnie wpasowują się w charakter miejsca w którym zostały zlokalizowane, są lokale znajdujące się w hotelu Hilton Gdańsk (http://www.hiltongdansk.pl/restauracje.html). Ich niezwykle elegancka aranżacja świetnie współgra nie tylko z serwowanymi potrawami, ale również specyfiką hoteli tejże marki.