Niezapomniany aromat kawy

Bardzo wiele osób lubi pić kawę, czy to rozpuszczalną czy parzoną. Istnieje wiele odmian kawy. Ojczyzną kawy jest Etiopia, uprawiana jest od 1000 lat. Kawowce rodzą owoce w klimacie subtropikalnym kilka razy w roku. Z ziaren kakaowca produkuje się różne rodzaje kaw, min. kawy parzone czy rozpuszczalne. Kawa rozpuszczalna stosowana jest od lat 50 – tych dwudziestego wieku. Jest popularna min. z powodu szybkiego przygotowania. Na rynku istnieje wiele jej odmian. Właściwie każdy ma swoją ulubioną kawę, czy to parzoną czy rozpuszczalną. Napój ten ceniony jest min. za swoje działanie, ułatwia skupienie się i uwagę, pobudza do działania.

Różne rodzaje kaw rozpuszczalnych

Wśród kaw rozpuszczalnych wyróżnia się:

  • Kawy granulowane – powstają one z pokruszonych ziaren, na które puszczony jest strumień gorącej wody pod ciśnieniem. Po tym zabiegu kawa suszona jest ciepłym powietrzem.
  • Kawy w proszku – uzyskany ekstrakt poddawany jest czyszczeniu i filtrowaniu, następnie suszeniu.
  • Kawy liofilizowane, kryształkowe – uzyskany ekstrakt z kawy jest zamrożony, następnie usuwa się z niego lód w procesie odparowywania wody.

Kawy rozpuszczalne wysokiej jakości

Polecaną kawą rozpuszczalną jest Lavazza Prontissimo Classico. Jej wyjątkowy smak i aromat jest efektem wysokiej jakości ziaren, z których jest wykonana. Są to średnio palone ziarna Arabici. Arabica posiada złożony i intensywny aromat. Jest bardzo cenioną kawą.

Kawa rozpuszczalna

Wśród smacznych kaw rozpuszczalnych należy wymienić także Oquendo Soluble Natural. Jest ona łatwa, szybka w przygotowaniu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw rozpuszczalnych, mających różny smak i aromat. Każdy smakosz znajdzie odpowiedni rodzaj dla siebie, wśród wielu propozycji.

Pozytywny i negatywny wpływ kawy na zdrowie

Kawa jest jedną z najbardziej popularnych używek na świecie, również kawa rozpuszczalna cieszy się dużym uznaniem. Niektóre odmiany zawierają kofeinę, inne nie. Wiele jest zalet picia kawy. Działanie kofeiny powoduje, że polepsza się koncentracja i skupienie oraz polepsza się pamięć krótkotrwała. Picie kawy przyśpiesza metabolizm, zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby i jelita, poprawia się praca jelit. Oczywiście istnieją również negatywne skutki, wiążą się one jednak z nadużywaniem kawy. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i trudności z zasypianiem, niepokój i nerwowość. Jest to efekt działania zbyt dużej ilości kofeiny w organizmie. Kawa jest bardzo popularna i wykorzystywana również w kosmetologii. Przy jej użyciu usuwa się zaległe toksyny z organizmu, poprawia się wygląd skóry i eliminuje się cellulit.