Niezwykły smak i właściwości odżywcze. W czym tkwi sekret polskiej kaszy gryczanej?

Kasza gryczana
Kasza gryczana

Jest jednym z charakterystycznych produktów tradycyjnej polskiej kuchni. Posiada wyjątkowy, oryginalny smak oraz niezwykle szeroką gamę wartości odżywczych. Kasza gryczana – królowa polskich kasz!

Brak glutenu oraz duże ilości witamin i minerałów

Kaszę gryczaną otrzymujemy z owoców gryki – niewielkiej rośliny dorastającej do ok. 60 cm wysokości i zakwitającej na przełomie lipca oraz sierpnia. Kwiaty gryki są białe lub różowe, a ich nektar stanowi również podstawę dla niezwykle cenionego przez smakoszy i lekarzy miodu gryczanego.

Kasza gryczana Melvit

Podstawową różnicą pomiędzy kaszą gryczaną a pozostałymi kaszami, jest fakt, iż kasza ta nie jest produktem pochodzenia zbożowego. Gryka, z której otrzymujemy kaszę gryczaną, jest w istocie rośliną z rodziny rdestowatych. Różnica ta ma ogromny wpływ na skład kaszy gryczanej.

Ważne składniki odżywcze

Podstawowymi wartościami odżywczymi czerpanymi z kaszy gryczanej są węglowodany, białko oraz tłuszcze. Ziarna gryki zdecydowanie najwięcej (69 g na 100 g produktu) zawierają w sobie węglowodanów, są to jednak węglowodany złożone, które po spożyciu nie wywołują nagłego i gwałtownego skoku insuliny. Co więcej, mimo iż w 100 gramach suchego produktu mieści się aż 336 kcal, kasza gryczana jest zalecana osobom dążącym do redukcji tkanki tłuszczowej, między innymi za sprawą dużej ilości błonnika (5,9 g w 100 g kaszy). Kasza gryczana zawiera aż dwukrotnie więcej błonnika niż ryż biały lub makaron dwujajeczny.

Wśród składników odżywczych zawartych w kaszy gryczanej szczególną uwagę zwraca białko, które posiada niezwykle bogaty, jak na białko roślinne, profil aminokwasów. Wystarczy tylko wspomnieć, że białko występujące w kaszy gryczanej obecne jest między innymi pod postacią dwóch egzogennych (niewytwarzanych przez organizm człowieka) aminokwasów – lizyny oraz tryptofanu. Zawartość białka w kaszy gryczanej sięga 13 g na 100 g suchego produktu.

Kasza prażona i inne rodzaje kaszy gryczanej

W sklepach można znaleźć aż trzy rodzaje kaszy gryczanej. Największą popularnością zdecydowanie cieszy się kasza gryczana prażona – zwana również kaszą gryczaną paloną – otrzymywana w procesie prażenia ziaren. Kasza gryczana prażona jest ciemniejsza od kaszy niepalonej i odznacza się wyrazistszym smakiem. Produkt ten posiada w swojej ofercie między innymi firma Melvit – producent kaszy gryczanej najwyższej jakości.

Oprócz kaszy gryczanej prażonej, dostępna jest również wspominana już kasza gryczana niepalona oraz – najrzadziej spotykana – kasza gryczana krakowska.

Dodaj komentarz