Przepisy z chia, czyli szałwia hiszpańska w Twojej kuchni!

Znasz-chia.pl

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane pod nazwą chia, cieszą się rosnącą popularnością. Ich kulinarne zastosowanie jest naprawdę duże. Ziarna chia można dodawać praktycznie do wszystkiego. Ich lekki, neutralny smak komponuje się z większością potraw. A mega prozdrowotne właściwości odżywcze, wynikające z bogatego w białko, kwasy omega 3 i omega 6, witaminy i makroelementy składu, zachęcają do włączenia rośliny na stałe do codziennej diety.

Całe nasiona szałwii hiszpańskiej

Zaletą nasion chia jest to, że są one wyjątkowo dobrze trawione w swojej naturalnej postaci. Dzięki temu, aby móc skorzystać z wszystkich odżywczych składników zawartych w tej roślinie, wystarczy wrzucić kilka ziaren do posiłku. Pamiętać należy jednak o tym, że chia bardzo szybko pochłania wilgoć i pęcznieje.

Znasz-chia.pl

Dlatego nie zaleca się spożywanie zbyt dużej ich ilości na raz, ponieważ mogą wywołać problemy jelitowe, a nawet zatkać światło jelita. Dzieje się tak, ponieważ chia posiada w swoim składzie dużą ilość błonnika. Całe nasiona chia można z powodzeniem dodawać do płatków, koktajli, zup, sałatek oraz innych potraw. Na stronie Znasz-chia.pl można znaleźć wiele ciekawych przepisów, które pokazują jak sprawnie łączyć chia z różnymi potrawami.

Zmielone chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej można również zmielić. Taka postać jest szczególnie popularna w przypadku różnego rodzaju wypieków. Za sprawą swojej popularności wynikającej z zaliczenia nasion chia do superfood, czyli super żywności, coraz częściej możemy spotkać ich dodatek w zdrowym pieczywie.

Po zmieleniu, ziarna chia dodaje się do mąki w odpowiedniej proporcji. Najlepiej, żeby nie przekraczała ona 5-10 procent. Zmielone nasiona chia można stosować również jako dodatek do budyniów, koktajli oraz wszędzie tam, gdzie zależy nam na gładkiej konsystencji. Co prawda istnieje również inny sposób na zaserwowanie ziaren w miękkiej postaci.

Chia suche i namoczone

Chia możemy spożywać nie tylko w wersji całej lub zmielonej. Do wyboru mamy również opcję suchą bądź mokrą. Nasiona po kilkugodzinnym namoczeniu pęcznieją i stają się miękkie. Świetnie nadają się w takiej postaci jako dodatek do puddingów czy zagęszczacz do zup.

Podsumowując, wysoka zawartość białka w nasionach chia i niezwykle optymalne połączenie dwóch rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz szereg potrzebnych dla zdrowia minerałów, bezapelacyjnie zachęcają do włączenia nasion szałwii hiszpańskiej do codziennego jadłospisu. Co ważne, nasiona nie zawierają glutenu, a za sprawą białka świetnie sprawdzają się we wszystkich dietach z przedrostkiem wege.

Dodaj komentarz