Przepisy z chia, czyli szałwia hiszpańska w Twojej kuchni!

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane pod nazwą chia, cieszą się rosnącą popularnością. Ich kulinarne zastosowanie jest naprawdę duże. Ziarna chia można dodawać praktycznie do wszystkiego. Ich lekki, neutralny smak komponuje się z większością potraw. A mega prozdrowotne właściwości odżywcze, wynikające z bogatego w białko, kwasy omega 3 i omega 6, witaminy i makroelementy składu, zachęcają do włączenia rośliny na stałe do codziennej diety.

Całe nasiona szałwii hiszpańskiej

Zaletą nasion chia jest to, że są one wyjątkowo dobrze trawione w swojej naturalnej postaci. Dzięki temu, aby móc skorzystać z wszystkich odżywczych składników zawartych w tej roślinie, wystarczy wrzucić kilka ziaren do posiłku. Pamiętać należy jednak o tym, że chia bardzo szybko pochłania wilgoć i pęcznieje.

Znasz-chia.pl

Dlatego nie zaleca się spożywanie zbyt dużej ich ilości na raz, ponieważ mogą wywołać problemy jelitowe, a nawet zatkać światło jelita. Dzieje się tak, ponieważ chia posiada w swoim składzie dużą ilość błonnika. Całe nasiona chia można z powodzeniem dodawać do płatków, koktajli, zup, sałatek oraz innych potraw. Na stronie Znasz-chia.pl można znaleźć wiele ciekawych przepisów, które pokazują jak sprawnie łączyć chia z różnymi potrawami.

Zmielone chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej można również zmielić. Taka postać jest szczególnie popularna w przypadku różnego rodzaju wypieków. Za sprawą swojej popularności wynikającej z zaliczenia nasion chia do superfood, czyli super żywności, coraz częściej możemy spotkać ich dodatek w zdrowym pieczywie.

Po zmieleniu, ziarna chia dodaje się do mąki w odpowiedniej proporcji. Najlepiej, żeby nie przekraczała ona 5-10 procent. Zmielone nasiona chia można stosować również jako dodatek do budyniów, koktajli oraz wszędzie tam, gdzie zależy nam na gładkiej konsystencji. Co prawda istnieje również inny sposób na zaserwowanie ziaren w miękkiej postaci.

Chia suche i namoczone

Chia możemy spożywać nie tylko w wersji całej lub zmielonej. Do wyboru mamy również opcję suchą bądź mokrą. Nasiona po kilkugodzinnym namoczeniu pęcznieją i stają się miękkie. Świetnie nadają się w takiej postaci jako dodatek do puddingów czy zagęszczacz do zup.

Podsumowując, wysoka zawartość białka w nasionach chia i niezwykle optymalne połączenie dwóch rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz szereg potrzebnych dla zdrowia minerałów, bezapelacyjnie zachęcają do włączenia nasion szałwii hiszpańskiej do codziennego jadłospisu. Co ważne, nasiona nie zawierają glutenu, a za sprawą białka świetnie sprawdzają się we wszystkich dietach z przedrostkiem wege.