Quinoa – naturalne wspomaganie odchudzania

Diety odchudzające potrafią być bardzo monotonne – w końcu jak długo można zajadać się zupami warzywnymi oraz piersią z kurczaka z ciemnym ryżem? Na szczęście istnieją sposoby na urozmaicenie niskokalorycznego jadłospisu. Jednym z produktów, które warto do niego włączyć, jest komosa ryżowa, która nie tylko daje uczucie sytości na długo, ale również przyspiesza metabolizm i obniża poziom cukru we krwi.

Quinoa, nazywana inaczej komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest niezwykle zdrowym produktem spożywczym. Zawiera bardzo duże ilości witamin A, B6 i E, żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i sodu. Choć nie jest zbożem, może być znakomitym zamiennikiem ryżu i kasz, a w formie zmielonej – również mąki.

Quinoa – jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych

Każdy, kto zaczyna odczuwać znużenie monotonną dietą odchudzającą, powinien spróbować włączyć do jadłospisu komosę ryżową. Jej ogromną zaletą jest niezwykła wszechstronność: świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, może być składnikiem słodkich oraz wytrawnych dań. Inspiracje oraz pomysły na potrawy z jej wykorzystaniem można znaleźć na stronie Quinoa.com.pl. Podczas odchudzania najlepiej sprawdzi się jako pożywne śniadanie z chudym mlekiem i owocami, propozycja obiadowa z sosem warzywnym lub sałatka wymieszana z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego.

quinoa

Quinoa jako źródło białka

Tym, co odróżnia komosę ryżową od innych produktów skrobiowych, jest wysoka zawartość białka, które jest sprzymierzeńcem sportowców oraz osób pragnących wyrzeźbić sylwetkę. Białko pomaga budować masę mięśniową, a ta z kolei pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Trawienie tego składnika odżywczego wymaga o wiele większych nakładów energii niż spalanie węglowodanów czy tłuszczy. W ten sposób zwiększa się nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a my chudniemy i łatwiej jest nam modelować swoje ciało. Dodatkową korzyścią jest szybsza regeneracja po każdym treningu.

Jak nie być głodnym na diecie?

Jednym z największych problemów osób stosujących dietę redukcyjną jest nieustannie uczucie głodu. To naturalne – odchudzanie wymaga zmniejszenia wartości kalorycznej oraz wielkości posiłków, przez co trudno jest nam się nimi najeść. Quinoa odznacza się dużym stężeniem węglowodanów złożonych i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i pomaga walczyć z napadami wilczego apetytu. W dodatku zawiera duże ilości błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga trawienie oraz daje długotrwałe uczucie sytości.